Specialsök

Tänkte skriva om nästa del i specialsöket.
 
Gång nr 3 på kursen blev sökbana.
 
Den sökbana vi använder oss av har hål för 6 st burkar.
Man sätter hunden innan banan och sedan går man själv fram och kollar in burkarna för att hunden ska få upp intresset.
Vi har te i en och resten är störningar. jag har glömt och skriva att vi lägger in ner tepåsar eller så utan alla burkarna innerhåller bomullspäds (såna man tvättar bort smink med..) dessa har legat i påse tillsammans med diverse dofter så som te, kottar och mossa, kamelhår, pepparkaka m.m Det är alltså svårt för oss som människor att känna doften då själva padsen är smittad av en doft.
 
Sen lär man hunden att den ska lukta på varje burk, detta gör man genom att man stannar vid varje burk även om det är "fel" doft och när man är på rätt så får hunden godis och sen går man vidare men fortsätter och berömma med röst att hunden kollar alla burkar. Detta är för att i det långa loppet om man ska jobba med hunden att söka narkotika t.ex. så vill man ju ha en hund som söker igenom helt och inte ger upp bara för att den inte hittar eller ger upp efter den hittat för det kan ju finnas mer. När hunden tagit sig igenom banan får den komandot sitt och sedan godis, detta för att man berömmer att den slutfört arbetet trotts att den inte hitta något på slutet.
Sen går man tillbaka så det kommer i omvänt ordning innan man får vila :)
 
Sen måste man byta ut burkarna efter varje gång då hundarna snabbt lär sig vart rätta burken är samt att man torkar av locken med ättiksprit för att annars lär sig hunden att .tex. slicka på rätt burk och då markera den istället sin doft som är mkt starkare än te doften. sen är det viktigt att hunden får godis precis över burken och att den får godis från båda hållen för annars blir det lätt att den börjar titta upp mot mig. man vill ju berömma att den har näsan riktat mot burken.
 
Då har vi gått igenom sökbanan, man kan försvåra den med att göra flera rätt, så hunden inte vet att det bara är ett rätt och sen stänger av näsan och slutar jobba. Man kan även lägga en pads över tepadsen med annan doft så hunden måste lukta nogrannt om man t.ex. lägger narkotika i kaffeförpackningar så måste hunden lukta ordentligt för att känna av narkotikan. så man kan t.ex. ha tepadd i samma som kamelpadd, dock måste man ha en kamelpadd i en annan burk i sökbanan så man ser att hunden markera te och inte kamel..


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0