Gym, tappsko å helosan

Hm ja min häst har tappat sko, på en vecka har hon lyckats skada sig och tappat sko vad är oddsen?
Ja min vanliga tur helt enkelt å tro inte att nån Hovslagare har svarat.. Får jaga dem i morgon

Mollie har fått helosan på sin näsa idag så hon inte bränner den men hon hatar det så har helosan över hela mig och mina kläder å även över henne..

Emma tyckte jag skulle gymma med henne idag jag som aldrig gymmar... Tror jag har tagit sönder min kropp nu efter en timme på gymmet å vi har kört allt... Nå väl äter lite pizza nu istället

Bästas

Bästa jag läst på länge och den känslan man själv ibland har: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/carinabergfeldt/article17047660.ab

Dagen i stillhet

Idag blir det att tvätta å packa lite till FALSTERBOOOOO!!! Så sjukt jävla taggad nu :) gött!

Men först fylla vatten till hästarna å gå promenad med Lucas

Facebook

Är fortfarande ytterst lite på Facebook, man får följa mig via bloggen och instagram å vill man mig ngt når man mig på mobilen :)

Tävling

Är nöjd med dagen trotts att jag red rätt dåligt, missade samma hinder i båda klasserna vilket är katastrof!!!

Hallå jag fattar inte hur kan jag missa hinder det är inte okej

filmer

jag glömde videokameran idag så nu kommer skitfilmer från mobilen
 110:
 
 
100:
 
 
 

......

Skrittade ut min prinsessa på eftermiddagen tillsammans med cola. Mysigt att bara skritta i skogen med mina djur, Lucas är utlånad till ett par som vill prova på och ha hund..

I morgon blir det Vallentuna med Julia å Määärta å mollsan såklart båda hoppar en meter å enåtio.
Mysigt att åka med hästarna tillsammans å göra saker tillsammans <3

Hoppning

Jag har ju velat hela veckan ifall jag skulle åka på träning, men när jag tog in henne i torsdags morse såg hon nästan ut som vanligt så då bestämde jag mig för å åka, bästa beslutet jag kunde gjort!

Hon glänste i mina ögon igår fast hon busade lite å sparkade mot skänkeln ett par gånger så levererade hon det hon skulle! Hon gör sitt jobb, hon hoppar i alla lägen även om vi kommer lite tokigt så fixar hon ändå vilket är viktigare för mig än att det blir en snygg skolrunda.

Vi började med och trava bommar, det gick ganska bra hon va lite dragig i handen när jag skulle göra halvhalter.
Sen red vi kavaletti i galopp på båge med 2 galoppsprång i mellan, tog en stund innan hon var tillbaka och tog halvhalterna där oxå men annars fin i bägge varven.

Sen hoppade vi bana blev lite på och av i början men i slutet av banan riktigt fin.

På slitet tog vi några språng på 110, gick hyfsat bra.. Jag hade kortat mina läder vilket jag inte kände mig bekväm med så längden dem å hoppa om då gick det bättre! Har fortfarande lite ångest när jag rider mot kombination men det gick helt klart bättre.

Det var många titthinder idag men mollsan kollade inte på något :)

Träning

Såg att mitt tidigare inlägg försvann..

Träningen gick bra, skriver mer i morgon :)

Träning

Mot träningen m min prinsessa

Mollie

Red Mollie idag, hennes knä är ju svullet men det går ner när man rider så det är ju positivt.

Red i typ 40min, hon va lagom pigg och mjuk i kroppen.

Övade lite på att hon ska slappna av i galoppen och även ta halvhalter i traven, mkt böjt spår och flytta för skänkel på långsidorna.
Hon va fin men jag försöker mest röra på henne

Hon fick isbalsam på benet å sen gå ut i hagen..

När vi varit i kista å shoppat så åkte jag förbi en sväng extra å kolla och benet börjar sakta men säkert gå ner..

Hoppas på att hon är bättre i morgon :)
Hon har haft animal posters på benet idag från snögg fan bästa ever nån kommit på måste åka och köpa mer.. Man kan sätta en kompress med sprit på såret och sen klistra på snögg, sitter som ett plåster och är vattentätt så fast jag red idag med plåstret och en spola av henne så satt det kvar, bättre än å linda benet :)

Köpt mer slobber mash idag oxå, blev lite shopping av allt å inget idag

Livet

När inte livet är på topp och Julia spontant vill shoppa då kan man inget annat än å åka med för hon livade upp mig riktigt bra

Sommar 2013

Sommar 2013 kommer bli spännande, läskig och intressant..
 
Det är Falsterbo om 2 veckor med mina kalaspinglor till vänner <3 kommer bli så roligt, galet och soännande haha jag tror veckan bjuder på helt oväntade och crazy händelser.
 
Sen har jag en extrahäst denna sommar oxå, för två år sen var det ju Ferros Dponnyn till försäljning, förra året var en lugn sommar med hästar över lags. i år slår vi till med en extra häst närmare bestämt May Day, en skimmel valack som i vanliga fall bor gustavsberg, går lite lektioner men ägs av Ulrika Ericsson.
 
Han kommer gå på bete i gustavsberg och jag ska rida honom lite lätt under sommaren så han är igång till i höst.
Ska bli kul och spännande det med, men mest nyttigt då jag kan trimma dressyr och min sitts å liknande på honom då han är välutbildad och duktig.
 
Sen tror jag det kommer bli mycket förändringar i mitt liv över lags denna sommar, men om vad det kommer jag skriva när det händer.. men det kommer nog bli jobbigt men när jag kommer ur det och ändringarna är gjorda så kommer jag nog vara lättad och glad över besluten. men som sakt det är nu dax för ett nytt steg i livet

inställt

Här kommer ett litet inställt inlägg.. skrivet en annan dag någon annanstans helt random.
 
Jag är inne i en period i livet där jag lite tappat vägledning och rakhet i livet, där jag inte rktigt vet vad jag vill göra, hur jag vill göra, hur jag ska göra det osv. Lite osäker men ändå inte, tappat lite tron på vad jag kan och att jag kan. Att jag längtar efter något annat men inte rktigt vågar släppa taget så som när man är liten och ska hoppa över en bäck som är lite för bred för vad man tror man ska klara, eller när man ska hoppa längdhopp på gymnastiken och man tror man aldrig ska komma tillräckligt långt fast man nånstans inom sig vet att jag kan, jag kan om jag vill jag måste bara släppa på spärrarna, våga försöka och våga misslyckas.
 
Man kan inget mer än och misslyckas, vem säger att man är en sämre person för det? man var bara inte lämplig för just den saken.. Men om man aldrig vågar försöka så kommer man heller aldrig misslyckas och man kommer absolut inte å utvecklas och det i sig är ett större misslyckande tycker jag.
Men om man försöker och lyckas då känner man sig så sjukt stolt, man växer 10cm av självförtroendeboost. :)
 
Jag står nu vid en återvändsgränd åt ena hållet där jag slår huvudet i väggen hela tiden fast det på något sätt ändå är en trygghet i sig att stå där och slå sitt huvud i väggen för det känns mer tryggt än att försöka gå till höger i korsningen mot något okänt som jag inte vet vad det är, jag borde våga vända mig om och pröva något annat.
Om det hade varit ett facit av vägens slut hade jag nog direkt gått åt det hållet.
Jag är nog rädd för att misslyckas men oxå rädd för hur mycket jobb det faktiskts krävs för att gå den vägen och vart den ska leda. Förs och främst måste jag bestämma mig för att våga och sedan bestämma mig för vad målet ska vara. Sen får det lite granna bära eller brista. Kämpa helt enkelt.
 
Men vad är målet?
Där står jag nu, vad är nästa mål? vad är det jag vill göra och hur ska jag komma dit? vad kan vara det tuffa i det beslutet? hur kan jag redan nu planera för att få så lite motstånd som möjligt och vad är det roliga och enkla i beslutet? Man måste börja fundera och bestämma. Just nu står jag i min återvändsgränd med en blödande panna och en ganska förtvivlande hjärna som vill nått annat än å stå där å stampa..
 
Det är dax för en ny fas i livet, jag är redo för det och det kommer krävas allt eller inget för det. Men nu är jag där och det är på tiden att göra nått nytt. Jag tänker fylla på med styrka och självförtroende!
Följ med mig på resan igenom livet, livet som är mitt..

Rubrik

Gillar att min telefon ändrade Mollan till Nollan i min förra rubrik hahaha... Aja det ska stå Mollan.

Tjock i benet men hon är inte halt så skritta samt travade i ridhuset idag å det gick rätt bra helt kravlöst travade vi runt lite <3 haha

I morgon hoppas jag på lite hårdare pass, torsdag blir det ev träning på norra hos Totta.. Hoppas svullnade gått ner.
Hon bor iaf ute i natt som vanligt så tar jag in henne på morgonen

Nollan

Mollsan var fräsch i morse dock fortfarande svullen och irriterad över såret, bandaget hade glidit ner så det satt tyvärr flugor i såret får åka och ta in henne tidigare..

Ska försöka rida kväll iaf.

Godmorgon

Trött tjej blev väckt idag av Tessan som fråga ifall jag kunde åka till BVC med Izzy vid halv två... Å det säger man inte nej till ;) dock ska hon få sprutor bra med mig som stöd hmf jag e livrädd men det är bara och bita ihop!

Ska åka ner till hagen om en stund hoppas Mollie är bättre efter gårdagen omplåstring

...

Hm ja Mollie är lite halt vet inte om det är pga av såret eller bandaget?

Nåväl Släppte ut henne nu med kompisarna å då galopperade hon järnet till dem så vet inte hur ont hon egentligen har ;)

Får kolla igen i morgon men hoppas verkligen på att hon blir bra till lördag även om det inte är en viktig tävling så är det alltid tråkigt och ställa in :(

Skada

Skadad häst precis vad jag behöver just nu.. Hoppas på att det är ett sår som läker fort

bilder

kommer det lite bilder oxå :)
 
 
 

Mollie träning

Mollsan hämtade jag i hagen tillsammans med Julia som hämta Märta, vi hade bestämt för att hoppa lite random idag :)
Julia är lite som mig, man tar dagen som den kommer å inte gör värsta schemat för hästen å hur allt ska gå till osv.. utan vi ville hoppa lite idag å typ bara rida omkring lite, tror man själv mår rätt bra av det även om jag är tävlingsmänniska och väldigt planerande så ja ibland måste man bara rida omkring.
 
Mollie kom in med feta såret på ena frambenet så sprang först med henne på gången för å se om hon va halt vilket hon inte va puh..
Sadlade å tränsade så gick vi ner till volten, där stod det lite hinder kors å tvärs så jag bara la upp bommar som ramlat så skrittade vi fram å bara babbla om allt.
 
Mollsan var fett på hugget idag haha, tittade runt å körde sitt rejs :) men jag e glad att hon e glad. Skulle galoppera över ett litet hunder på 8volt så började hon korsgaloppera då kickade jag till henne med ytterskänkel då dampa hon loss å sparkade sönder stacketet på volten hahahaha jag orkar inte.. nå väl hon va en glad tjej idag och vi hoppade lite linjer osv på typ 60cm, mest bara lydnad och ryttm. jag har svårt och hitta ryttm på lägre höjder utan sitter å backar henne å så.. men hon va väldigt lydig idag och sådär så jag e nöjd.
 
Sen bytte jag å Julia hästar, så jag red på märta å julia på mollie så travade vi av varandras hästar :)
Märta va fin och taktmässig, lite spänd i nacken men annars trevlig häst :)
 
Spolade av och kollade såret sen släppte vi ut dem.
Imorgon ska jag åka dit på morgonen å kolla såret samt smörja in hennes nästa med helosansolskydd, hon får vila i morgon :)
 
Lördag är det tävling på vallentuna
hoppar 1meter och 110..

Träning Lucas

Börjar med Lucas träning..
 
Var trött men åkte iaf till Anna för och träna lite, vi har ju ändå ett par saker som skall göras i augusti så vi måste vara förberädda ordentligt på det som ska komma.
 
Först hade Anna lagt ut linjetag åt henne och mig innan jag kom så det blev ju ett helt dolt område, hon skickade sin hund en gång dit och sedan skickade hon ut sin hund igen blåste stopp och kastade ut en dummy till sin hund. Sen var det Lucas tur, vi fick stå lite längre fram eftersom vi faktiskt aldrig tränat på detta så gjorde vi det lite enklare för honom, dock skulle han passera vass och sen ut på ett stor fält och efter det fram till skogen, han tappa bort sig efter vassen så fick passera den och skicka om..
 
Men något vinglig rak linje (typ inte rak alls) så lyckades han springa hela vägen fram till skogsbrynet där hittade han å jobbade hem.. det kan ha varit ca 80 meter rakt ut så jag är nöjd med det då vi måste träna mer på raka linjer..
 
Sen hade vi med oss en liten unghund på 1år och han fick öva på markering och sen synliga linjetag på en stig i gräset. vi satt då passivt. De jobbade på riktigt bra och sen fick lucas springa och han fick ingen retning utan jobba på självständigt. han sprang raka linjer till ca 60meter så det var nyttigt :)
Sen fick vi en markering kastad rakt ut på fältet som en minnesträning och lät den ligga medans den lilla unghunden fick öva igen på linjetag utan retning så den blev lite trött..
Lucas hade stenkoll på sin kastade markering och for iväg å hämta den utan att blinka.
 
Sen kastade anna markeringar rakt ut på fältet, första knallade han tyvärr på men så är det ibland. Sen skötte han sig riktigt bra. Anna såg dock nått spännande som jag inte sett, han kollar vart apporten landar sen sitter han och kollar på den som kastar alt upp i det blå å man undrar hur fan ska han hitta apportern nu när han inte ens kollar längre på den. En hund ska sitta fokuserad och kolla på den apport som fallit och även kolla om de kommer fler men han ska inte sitta å stirra på apportkastaren eller mig för då kommer han av sig men jag skicka å Lucas har koll, två gånger gjorde han se sen fick jag lära om och vänta ut honom tills han faktiskt kolla mot det håll den landa och skicka honom, då kom nästa spännande moment det hade han svårare för och hitta en de apporter han fick innan som han itne borde haft koll på.
 
Jag nöjde mig där och kastade istället markeringar till Anna och hennnes hund så fick lucas sitta passivt med mig istället, nyttig träning.
Hoppas på träning nästa söndag igen då med skott träning :)
Skriver ett eget inlägg om mollies träning

Sliten

Sliten elit från igår men annars allt bra..

Nu har jag precis kommit hem från Julia påvägen hem stannade jag och Emma på Hööks å köpte nya borstar till Mollie :) så jag stannade till i stallet för att lämna det.

Tänkte kolla på film nu å sova lite innan jag ska iväg på träning med Lucas hos Anna.

Ikväll blir det lite hoppning på utebanan med Julia så mysigt!

Så behöver nog sova en timme nu. Räkna med uppdate i kväll om mina två träningspass

Midsommardagen

Bakat tårta! Med Emma :)

Nu sitter vi hemma hos Julia, mysigt ska strax göra mat.. Vi har laddat med kubbspel och sen ska vi basta å bada!

Så mysigt att bara vara å göra mys saker :)

...

Hämtat Emma i Årsta, hon ska duscha å sen ska vi åka och handla tårtingridienser å baka..

Det är vin kväll hemma hos Julia ikväll såvi bidrar med tårta till kalaset haha! Kommer bli musigt att göra något som inte är häst eller hundrelaterat även om Emma å Julia är hästtjejer och våra hundar är med så blir det grill och kubb spel kväll är laddad

Uteritt

Har ridit ut med Julia i morse! Så mysigt för oss är det en vanlig solig lördagsmorgon medans andra ligger bakis efter midsommar ;)

Så mysigt å bara röja lite i skogen på hästarna dock varmt så Mollie blev svettig rätt fort.. Vi red i kanske 50 minuter bra start på dagen iaf.

Kör rätt hårt på att inte logga in på Facebook men allvarligt vilken stress det är egentligen att jag hela tiden måste bromsa mig

Facebook

Funderar på att släcka ner min Facebook iaf för ett tag.

Känner mig så sjukt beroende att gå in hela tiden för att se vad mina vänner gör och inte gör, skriver eller liknande..
Helt ärligt de människor man bryr sig om och som är intresserade av mitt liv och mig kan man ta kontakt med på andra sett och samma sak tvärt om, vill jag prata med någon eller veta något så kan man smsa eller ringa till dem istället..

Känner att jag lite grann vill avskärma mig från omvärlden och av beroendet att trycka på Facebook appen i tid och otid. Det är nästan en stress sak att trycka på appen å knappt läsa något utan mer bara momentet.

Jag har nu iaf loggat ur helt och funderar på att tabort appen som första grej och sen öka på om jag mår bättre av att lägga energin på annat.

De som vill nå mig gör det på mobilen ;)

tankar

När jag satt och skritta fram Mollie inför dressyrträning slog tanken mig, jag har aldrig glitit på en räkmacka med mina hästar, jag har aldrig fått en häst serverad på silverfat färdig att tävla LA/MSV på.. Jag har fått kämpa mig till dit jag är i dag. Här kommer en snabb resume av migg hästliv:
 
Började på ridskola som 6åring och red på ridskola tills jag var 15år, i 9 år..
Jag tävlade lite dressyr och hoppning på ridskolans ponnyer, kom 3a i 2 dressyrtävlingar och vann KM i hoppning 2003..
 
Jag tjatade dag ut och dag in att få en egen ponny men mina föräldrar har aldrig varit riktigt intresserade av hästar. Jag fick ta bussen till stallet varje vecka och när jag skulle hem liftade jag ofta med någon av mina kompisar i ridgruppens föräldrar om inte mamma eller pappa hann komma.
 
Min första medryttarhäst var en gammal ridskolehäst som jag skruttade runt på i skogen för det mesta, den gick inte å fånga i hagen så på sommaren stod man i spöregnet å grina när man försökt fånga honom i 1 timme..
 
Tillslut fick jag hyra en ponny halva sommanren som 14åring bara jag fixade allt själv, så jo jag fixade hagplats längst ut på saltarö (skärmarö gård) hagen låg mellan saltarö och bullandö.. Jag fick en ponny som hette Bronco och kommer från Karlshem.
 
Han var speciell kan man säga, han vägrade gå från stallplan med mig och stod mest på bakbenen om han var själv så jag fick kämpa för att få honom å göra saker, en riktigt svår ponny! men skam den som ger sig tror sista gången jag red ut så kom jag runt själv..
 
På vårkanten när jag skulle fylla 15år så fick jag med mig hem en ponny från Aud när jag var där på praktik, men som vanligt bara jag fixade box och liknande själv innan jag kom hem med ponnyn så från praktikplatsen fixade jag box å liknande hemma så jag kunde få ta med mig Scilla hem från praktiken
Scilla var speciell, hon knäckte av nacken å sprang :) haha jag slog sönder knäna i staketet på volten å blödde för hon bara röjde med mig. hon trampade tyvärr snett i hagen o vrickade sig och Aud tyckte det var onödigt att hon skulle stå halt hemma hos mig när hon hade andra ponnyer hemma som kunde åka till mig. Så Scilla fick åka hem och istället kom Gandalf 4år...
 
 
Gandalf hade varit för hårt riden på ridskolan som han varit på innan han kom till Aud så han fick inte hoppa, honom hade jag ett tag sen ville familjen Söderström köpa honom av Aud och sagt å gjort han såldes på plats och jag fick en ny ponny igen.. Det svänger i hockey och när det inte är ens hästar/ponnyer har man inte så mycket att säga till om utan man fick vara glad så länge de stannade gandalf fick jag nog ha i en månad iaf :)
Men Aud hade en ny ponny till mig som kom direkt.. Hot Lips "Holly"
 
 
Holly ett fuxsto med gasen i botten när jag fick henne.. Jag övade mest halt på henne för om scilla sprang så sprang denna ännu fortare.. första tävlingen hoppade jag ett hinder sen skenade hon i väg med mig å höll på och riva avspärrningarna.. men jag lyckades tillslut starta KM på denna häst smärtfritt :)
 
På sommaren åkte jag och jobba hos Aud och rida på Scilla mest när jag var där..
 
Under hösten blev det ridskolan igen men under årskiftet kom Especial in i mitt liv! Ponnyn jag verkligen saknar. Han var speciell, litade itne på någon och var riktigt osäker på folk.. Jag älskade den ponnyn, det var ingen stjärna men han och jag var kompisar.. för det mesta:) tyvärr gick han itne och lasta och vi hade inte kunskapen varken jag eller mina föräldrar. för det var fortfarande så att jag tog bussen i spöregn och solsken, gick från bussen hela vägen till stallet och försöka lifta hem. så mina föräldrar sa nej när jag sa att jag ville köpa honom, han hade satt en framhov i mitt ansikte på tävlingsplatsen vid lastning och jag hade nästan förlorat mitt öga.. men jag älskade honom ändå.
 
 
Sen köpte vi storhäst när jag fyllde 16 år. Ett sto vid namn Rambos Ruby.
Det är nog den svåraste hästen jag suttit på, inte en förstahäst... skulle inte haft den men på något vis fastnade jag för den stressade lilla hästen. Hon var stark och svårriden, ibland satt man bara å grät för det gick inte å rida. Ibland blev man placarad på tävling i 90cm och veckan efter vägrade man ut sig... Hon var konstant arg på backen och gillade ingen. Sen kom det en dag när hästen var tokhalt och det visade sig att hon hade brutit griffelbenen i båda fram. vi försökte med vila och medicin men det gick inte och rädda. nu är hon avelsto. Jag gillar henne på något vis men hon var helt fel första storhäst för mig. Jag fick spark i magen av henne och fick åka ambulans till akuten, det va lite så hon var helt pltsligt kunnde hon bara börja sparkas.. Hon hade ont.
 

Med misstag av den förra storhästen så skulle jag ha en snäll häst, en häst som man kunde lite på och som passade mig. Jag hade tappat själförtroendet helt av mina tidigare ponnyer och storhäst, jag skulle ha en som var snäll 7 dagar i veckan 365 dagar om året där mamma å pappa inte behövde få ett samtal att johanna typ har skadat halva ansiktet efter att Especial satt en hov i ansiktet på henne eller hon är påväg in till akuten i ambulans möt henne där.. för mamma å pappa var ju nästan aldrig i stallet. å de gånger det hände något så var de såklar inte där utan fick samtalen på telefon så nu hade vi kommit fram till att det fick vara slut på galna ponnys och hästar. Då hittade jag denna häst:
 
Mantovani 7 år. Han var 172 cm hög, oriden men så snäll. Han var det snällaste man kunde tänka sig, jag kände mig trygg på honom. Han kunde inte ens ha dödat en mygga.. Honom fick jag kämpa med men på annat sätt, han var stor och jag var liten, jag hade svårt och rida ihop honom och svårt att få honom rätt på hinder då han var så bebis i jättestor kropp men han var snäll alltid! och det gjorde livet så mycket lättare :) Jag tog honom från noll till 120 med placeringar! lilla jag på 163cm hög 17år gammal redde ut denna häst.. sen kom den stora motgången med honom, han fick senskada och det tog 16 månader att få honom tillbaka till tävlingsbanan. Jag red i ur och skur, i spöregn och i blåst da ut och da in på asfallt för att bygga upp hans sena, vem vill rida ut i snöblåst och -8grader? ingen. jag red själv i 1½timme ute ensam i mörkret i november. Lite där tog gnistan slut, när han väl var tillbaka i toppform hade vi gliti ifrån varandra och jag hade lite tappat själförtroendet igen men försökte tävla i ett halvår men utgick för det mesta då jag inte kände att jag hade känslan. Så tillslut sålde jag honom efter nästan 5 år tillsammans vilket var nog det jobbigaste beslut jag gjort.
Undertiden jag hade honom så gick jag gymnasiumet och då åkte jag på praktik blandannat till Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson, jag har varit på Your Horse i skåne. Där har jag fått rida mycket hästar men oftast yngre hästar. Sen var jag på ett ställa i ett par år i åkersberga, där fick jag tävla en häst som hette Stella, hon var oxå sto med egen vilja och valde sina ryttare, henne tävlade jag till 120 :) men så kunde man plötsligt inte sitta rakt i sadeln och då fick man sig en flygtur! 
Stella:
 
Sen flyttade jag hem, Lilleman blev skadad och då kom Olivia in i bilden, en snäll sto tjej. Hon ville inget annat än och bli ompysslad och sedd. Hon hade gått fälttävlan ett par år innan jag fick henne och målet med henne blev att starta det igen. Hon var svår och rida i dressyr så jag ifck kämpa hårt med dressyren med henne samt att vi skulle bli kompisar. Hon var 178cm hög men kändes inte så stor. Hon passade mig och ibland undrar jag vad som hänt om jag behållt henne och sålt lilleman tidigare. Hon och jag debuterade fälttävlan :)
Olivia såldes efter nästan ett år hos mig.
 
Men sen kommer denna in i bilden:
 
 
Nyblivna 3år gammal hämtade jag henne i Helsingborg, det stod mitt namn på den i pannan! Jag gick in i stallet för och hälsa på henne och hon la sitt huvud på min axel och sen var jag såld på henne.. Så hon fick komma hem till mig. Jag fick en häst som de hängt på men sen var det min uppgift och rida in henne, så jag har ridit in henne och första året red endast jag på henne. Jag har utbildat henne helt själv från noll och tagit henne upp till 120 med 8fel i debuten. Jag har itne haft en lätt resa med henne heller då hon ett tag inte alls ville vara med och ibland åkte man av vid uppsittningspallen innan man ens kommit upp. Jag har gjort mig ill och skadat mig, jag har gråtit, skrattat och kännt en hopplöshet. Hon har kastat av mig mest av alla mina hästar.. Men hon är den häst som passar mig allra bäst :) så knäppt..
 
Jag har fått kämpa, ingen häst har kommit färdig med tävlingsmeriter. Jag har köpt Rambos ruby för 55.000kr, Lilleman för 35.000kr (sålde för 95.000kr) Mollie för 52.000kr. Ponnyerna har ju kommit och gått framför näsan på mig, från ena dagen till en annan så är den såld då fick man torka tårarna och bita ihop. Jag har inte haft föräldrar med hästkunskap de har mest tvingats med på mina akticiteter och från den dagen jag kunde köra själv till hästtävling ja då gjorde jag det. Dom har såklart stöttat mig ekonomist och support när jag varit ledsen och hästarna antingen sålts eller bara kastat av mig för sjuttioelfte gången. Men jag har sett till att mina hästar/ponnyer har haft stallplats, fått vaccinationer och skor vid rätt tid, jag har anmält mig till tävlingar osv från det att jag var 14år gamal. Jag är den ryttaren jag är idag för att jag fått kämpa och fått lära mig ta ansvar, att få ha riktiga motgångar och fått lära mig att respektera mina djur och att lära mig bli bättre istälelt för och skylla på hästen.. Jag hade såklart velat ha en dyr msv ponny med dyr sadel och fint träns, att mamma å pappa körde runt på mig i landet och lät mig tävla osv, men jag är ännu mer glad att jag fått lära mig rida ordentligt och att jag fått ta ansvar från början. Att jag hela tiden varit medveten om att min häst ska ha skor på sig om 2 veckor, att den ska vaccineras innan 7 januari osv. Jag är glad att jag haft dessa hästar för jag har fått lära mig att när man kämpat och medgången kommer då vet man att mitt arbete har gett resultat, jag har utbildat mig och min häst till den nivån vi är på, ingen annan. Jag behöver inte leva på någons merit att min häst har tävlat såhär högt osv utan det är JAG och endast JAG som gjort det :)
 
Jag är stolt över mig och hur mina föräldrar uppfostrat mig och lärt mig att ta ansvar, ge dig inte och res dig upp igen efter motgång. Jobba ihop pengar till en sadel eller tävlingskavaj om du vill ha den dyraste. Visa världen att du kan styra runt ett ök och få den å glänsa än att glänsa med något som någonannan gjort jobbet med!
Tack mamma å pappa för att ni gjrot detta för mig! Det gör mig till en stark djurägare idag!
 
 

Midsommar

Ville rida idag men vakna nu å inser att jag inte kommer hinna, inte nu iaf kanske i kväll :)

Nu ska jag kliva upp och fånga dagen önskar er alla trevlig midsommar och det kommer förinställda inlägg var så säker :)

Mollan

Sommarbete is the shit!

i morgon..

I morgon kommer ett långt inlägg om tankar och räkmackor.. sug på den ni.

film

Vi övade mest på idag att hitta takten och stå still ;) haha.. kanske låter skit enkelt och trist men att stå helt still och bara hålla i tygeln och hästen ska slappna av är inte så enkelt.. jag har fått bakläxa på det ;) ska försöka ladda upp den filmen oxå..
cara mia ska stå still:
 
sen blev det mest trav, att få henne att acceptera bettet och takten. Hon är så kvick och det gäller att behålla takten, kontakten samt drivet men hon är väldigt känslig för skänkel vilket är otroligt kul men svårt att rida ur. Så när hon är påväg och tappa drivet måste man på minsta möjliga sett försöka få henne att fortsätta jobba utan att hon flyger iväg för skänkel eller stannar.. det är en balansgång, nu ska vi pröva att rida utan sporrar ett tag för att hon inte ska flyga iväg för mycket utan jag ska hitta en mjukare skänkel mot henne.
 
men hon svara så bra på allt jag gör det är så kul och rida en sån häst som henne. ändrar man lite på sin ridning så är hon med på noterna och för varje gång jag rider så utvecklas vi som ekipage! det är så roligt.
 
Fick mycket beröm för min sitts samt att när Ninni säger ändra lite på detta, eller sitt lite si eller så ändrar jag det på en gång och det är ju en styrka hos mig som ryttare att jag faktiskt på direkten tar instruktion om vad jag ska göra istället för å harva på 18 varv till å typ kanske lyckas i 2 steg att ändra.. Så fick mycket beröm för att jag är en sån ryttare som bara gör :) det ska jag komma ihåg, försöker ändra min inställning till mig själv just nu så då vill jag verkligen ta till mig positiv kritik och skriva ut dem att jag fan är bra på att ha snygg sists och att jag är snabb att ändra något som inte är bra :) jag kan ju hitta saker i min sitts som inte är bra men ju mer jag jämför mig nu med tidigare år så har jag verkligen utvecklat min sitts och det är roligt!
 
Mollie är fortfarande lite svagar i höger men nu börjar hon försöka i det varvet oxå, man får nöta med tirsta saker men snart lovar jag er att ni kommer se mig på dressyrbanan!
 
 
 
Denna häst passar mig så bra och jag blir så glad över att hon utvecklas åt rätt håll!


Dressyr

Trimmat dressyr för Ninni Zazzi i morse datorn uppdaterar sig så när den e klar ska jag försöka redigera mobil film..

Så håll koll :)

Claudia

Med lite bilder

Terräng

Idag åkte vi till Botkyrka för att hoppa terräng med Claudia!

Ett sto som jag hoppar på när det hinns med.
Claudia är 8år gammal med hälften fullblod i sig så är hon en rätt bra terränghäst :) hon är 175 hög typ å rätt grov utan att vara tung och rida. Kan bli lite stark emellanåt.

Hon har typ hoppat 15 gånger i sitt liv var av 5 gånger med mig :)
Kicki äger henne och hon är så snäll å lånar ut henne till mig i tid och otid ;)

Eftersom Mollie tävlat å har lite lugn vecka så frågade jag Kicki om Claudia kunde åka med i stället och det gick bra.


Claudia är en rätt cool häst på nya platser stressade inte upp sig.
Vi hoppade först enkelhinder på banhoppnongs banan för att hoppa fram på vanligt hinder. Sen körde vi stock från skogen, Claudia blev lite paff å jag fick ett stopp men hon e så skön att man bara vänder om å gör om så klickar det till och hon förstod vad hon skulle göra :)

Vi hoppade bank och lite olika typer av hinder samt tre olika korta banor!

Så kul men vi var trötta på slutet och då kändes hon lite stor för mig men vi hoppade genom alla hinder så till nästa gång har hon nog greppat det!

Bilder kommer!

Dåligt

Dåligt blogg driv idag..

Finns inte så mkt och berätta om min dag i dag.. Den har gått långsamt, inte gjort så mycket heller.

Mollie har vilat eftersom hon fick gå ut i ny stor gräshagen skenade omkring i hagen så hon fick motion oxå.

I morgon blir det Botkyrka med Claudia på kvällen!

mollsan

Ridit på eftermiddagen i ridhuset..
 
Började som vanligt med mina små framdelsvändningar i skritt, sen travade jag ett par varv.
Sen började jag tok rejsa i ridhuset haha så busigt men kul, flängde omkring å bytte varv å gjored byten i 200km/tim typ..
 
Sen samlade jag ihop mig och trimmade mycket samlad galopp på rakt och på volt, det va jobbigt sa lilla hästen men hon måste få bättre galopp och nån gång måste man trimma det ordenligt..
så idag blev det mest galopp arbete.
 
Ska lägga stor tid på det i sommar att trimma hennes galopp både att galoppera på men även samlat så ska verligen ta vara på det under sommaren och trimma det ute :)
 
Nu blir det terrängträning på onsdag på Claudia en häst jag hoppar lite på ibland, torsdag ska jag rida dressyr för ninni..
det är lite motivation för mig att få något bokat i bland..
 
nu ska jag försöka städa lite hemma i morgon kommer det en reperatör till min värmepump så behöver göra fri väg åt dem.

Kärlek

Hon är en stöttepelare i livet

att ge beröm

Att ge sig själv beröm är verkligen en svag sida hos mig.
Jag ser mig själv alltid som en person som behöver lära mig mer och att det aldrig är bra nog. en rätt dålig engenskap. jag kan heller inte säga att jag gjort ett bra jobb med mina djur utan det är dom som e duktiga och jag glider på deras talang..
 
Så detta inlägg ska handla om att jag ska skriva vad jag tycker jag är bra på..
bra va? lite att jag faktiskt måste sätta ord på att detta är jag bra på och detta måste jag tänka på att jag faktiskt kan!
 
*Jag är duktig på att förvalta mina djur och deras potential, samt hitta djur med stor arbetslust och vilja.
 
*Jag tränar mycket och vill bli bättre
 
*Jag ger aldrig upp, går det dåligt en träning/tävling då åker jag hem och tränar på det
 
* Jag är rätt cool när jag ska tävla, inte längre så nervös utan fokuserar på min sak utan och behöva stressa upp mig som jag gjorde förut.
 
* Har ett bra sammarbete med mina djur, vill bygga upp en trygghet med dem innan tävling och om det blir fel på tävling så ska vi lite på varandra så pass mycket att det misstaget inte gör någon av oss osäkra som man sen måste jobba bort.
 
*Jag har ett par underskänklar som är så grymt snygga över hinder, när andras flaxar omkring över hindrerna så kan jag kolla min å se att de ligger still :)
 
* Jag har bra koll på vart jag och mina djur ligger på i utbildningsskalan.
 
*Jag har tränat upp mina djur till den nivån dom är på idag och det är något jag ska vara stolt över.
 
*Jag fixar alltid mig själv rätt bra, händer det något så försöker jag lösa saker själv med inställning ensam är stark.
 
*Jag ger aldrig mina djur skit efter en dålig tävling eller träning, jag tar alltid på mig att jag inte gjort tilltäckligt bra och jag har varit otydligt i min inlärning.
 
*Jag kämpar
 

Det är lite av vad jag kommer på just nu och när jag är osäker då ska jag ta fram detta och läsa, för när jag tvivlar så ska jag läsa mig stark igen av mina egna ord.

em..

på eftermiddagen åkte jag till stallet, tänkte rida ut men precis när jag skulle sadla öppnade sig himlen totalt så gick till ridhuset i stället... bra beslut för det spöregna och blixtra som fan..
 
Skrittade länge och red typ ruter ess för att kunna göra framdelsvändningar, himla bra övning på min häst för då jobbar man loss bognarna och får hästen rak utan att hålla på så mkt med handen. det är mer benen och kontakten man jobbar med och då kommer hästen atomatiskt söka sig fram i handen. .
 
När jag gjort det ett tag så travade jag innanför spåret för att bibehålla rakheten, red lång och låg för att hon bara skulle få röra på sig och jobba bort ev stelheter och träningsverk efter tävlingen i torsdags.
så red ca 25 minuter bara, hon ska få ta det lite lugnt ett par dagar nu för att återhämta sig efter 3 veckors intensiv träning och tävling.
 
Tycker det är väldigt viktigt att den unga hästen ska få chansen att återhämta sig!
 
Sen blev det middag och fika hos Lena å Tessan, mysigt dock somnade jag på deras soffa, trött tjej de senaste dagarna..
nu kolla på  lite wallander innan jag ska sova. Cola verkar bättre från sin magsjuka..
 
i morgon blir det läkarkoll 8.10 på morgonen gäsp.. måste kolla min puls och allergi

Webbtv

Eftersom cola varit sjuk under morgonen så har jag avvaktat med att åka till stallet..

Just nu kollar jag på webbtv från runsten, det är många hästar som står emot och de är mycket hinderfel..

Just nu är vi i 150 hoppning tyvärr har det börjat regna där så lite dålig mottagning men det får duga..

Åker t stallet sen å försöker rida lite :)

..

Åkte hem till Tessan å Lena igår efter grill kväll hemma..
Det blev Sent där så är rätt trött idag..


En av hundarna är dåliga så idag ligger vi inne och chillar. Magsjuk hund är så inte roligt..

Vill rida men det får nog blir i kväll när kag kan lämna ifrån mig hundarna så de slipper vara ensamma.

I morgon är sista special söks kursen :( så trist men så är det en kurs tar alltid slut nån gång å det är i morgon

Födelsedag

Dagen invigs med sms från Mathilda som skriver att två tikar har fötts!

Jag har hela tiden sagt att de kommer på min födelsedag å va rätt jag hade :)

Sen sjöngs det för mig å nu ska vi ut med båten

Sluta

Kan det sluta regna å vara sol nu!!!

 

imorgon är det min dag, 24bast galet! Men fick visa leg idag på systemet så det lugnar mig lite ;)

 

imorgon skulle vi byggt hage men verkar inte som sakerna kommit så får avvakta helt enkelt. Vill rida i morgon men Mollie borde vila.. 

 

Är glad att jag fått suget tillbaka för ridningen då jag ville sälja förut å sluta med hästar.. Nu sitter jag å kollar tävlingar varje dag så jag jan anmäla mig ;)

nu står valet i att rida 100/110 eller 110/115 i Vallentuna 28 juni och 115/120 i Köping 6 juli.

totta åker till Köping och Julia till Vallentuna :)

grått

grå fredag..
 
är inte på humör att skriva nått idag, mollsan fick gå i gräshage idag vilket hon nog uppskattade mkt efter gårdagens regn utan hagvistelse.
 
velar nu om jag ska tävla i köping 6-7 juli. å isåna fall vilka klasser..
 
vill bara tävla och träna nu, vill aldrig sitta av hästen.. men idag är det lugn dag och även hela helgen för min lilla prinsessa.. kanske får trimma lite med lucas istället.
 
funderar nu på om jag ska kolla på nån film å bara ta det lugnt, det är inte min starka sida och det behövs just nu..

tävling

ja men hallo, hade tänkt blogga under dagen men man har typ regnat bort idag så vill inte stå med mobilen i spöregn..
 
Började morgonen med att försöka knoppa insåg efter 2 knoppar att det bara va och ge upp.. sprang mest omrking i stallet helt ofokuserad men lyckades iaf få med mig det jag behövde, utom gummistövlar å regnkläder såklart men det lixsom hör lite till..
 
Vi tävlade på runsten idag de har meeting i 4 dagar regional,nationell och elit
 
Första klassen idag var en 110 hoppning med 8 hinder och 9 språng.
Den banbyggaren gillar jag då han gör bra banonor som passar mig, han byggde även banan som jag red på lilleman å placerade mig på båda dagarna..
 
Mollsan va lite stökig på framridningen idag, kändes dock positivt då hon va så loj förra veckan.. gjorde några rygg skjut å bocka efter ett hinder men sen var vi överens :)
 
När man går banan tänker man hur ska detta gå med tvära svängar men det gäller bara och få med hästen ur sväng så tycker jag det fungerar riktigt bra, hellre det än massa distanser å konstiga avstånd..
 
Nå väl, det flöt på riktigt bra, blev tyvärr störd påväg till 4ran som var en kombination där en tjej stod i vägen jag tänkt rida men så är det ibland så blev aldrig riktigt klar till A hindret så då rev hon med fram.. annars pigg och glad idag vilket var riktigt kul. vi gjorde debut på gräs, har aldrig hoppat på gräs mer än terrängträningen på botkyrka så det va ju spännande och se reaktionen.
 
 
 
Sen blev det lååång väntan till 120 debuten, Mollie lyckades trampa på min fot med en gräsbrodd så min lädestövel får åka på lagning.. sen regnande det konstant i 3 timmar, det bara öste ner.. så vi vågade inte ta med kameran till 120 :(
 
Det var rejält upprivet och gäggit på framhoppningen så vågade inte hoppa så högt där pga halkrisken.
Men ville ändå få lite språng i ryggen och att hon skulle känna sig trygg på underlaget.
 
Inne på banan var det lite bättre, fick toppenbra start på ettan, hittade tyvärr inte avståndet till tvåan och blev passiv så det rev vi, 3an bra, 4an bra, 5a och b gick bra fick lite panik mot det å tänkte göra som i 110 men kom på mig själv och red istället för å panika. 6,7 bra, 8 a och b oxå himla bra, 9 kom lite snabbt inpå men hon va kvick, 10 vart hon lite dragig imot så tog jag i henne lite för hår å då blev hon lite spänd och verkligen bara nuddade bommen som föll, 11 oxå bra!
 
Sån duktig bebis tjej som varit skadad i ett halvår, startar sin tredje tävling i år och debuterar 120! jag undrar vad jag gjprt för och förtjäna en häst som henne <3
Hon gör mitt liv helt, det är som det stod i stjärnorna att vi hörde ihop. det ksulle någonstans vara vi två.
nu blir det lugn ridtur i morgon samt få äta gräs 7-19! sen i helgen ska vi fixa betet så hon nästa vecka kan gå ut, ska vila i helgen och ev måndag oxå sen kör vi lättare pass :)
 
Min älskade fina underbara häst!
Efter ett par dagar med tankarna åt annat, där träningar gått dåligt och fokuset varit i botten så nånstans så har min häst ändå fått mig att vara med henne idag till 100%.. kunde varit där ett par timmar till <3

mantovani

Mantovani på runsten för typ 5år sen haha sjukt vad tiden gått fort.. känns ju typ som förra året jag red där:
 
 En 7de plats i 120:
 
en 6e plats i 120:
 
 
Fina fina lilla häst!
 
 
 

sova

Ska sova nu.
 
Brodda mollsan idag innan hundträningen, sen red medryttaren henne och hon har även badat henne :)
så gött..
 
Lucas va duktig idag på träningen, han fick verkligen jobba ordentigt idag med avstånd vilket är bra då han lite viker av när de bli längre sträckor.
 
Vi började med att stå i typ trekant jag och de två andra som tränade. sen kastade varje person dummy åt de andra så man fick öva på att skicka åt olika håll men även kasta å passivitet.
Otroligt roligt, vid stod på ett stort gräsfält med lite kullar, svårt för hundarna och ta fäste på något speciellt, de ser ju mer i bild än i 3d så om man kastar mot ett träd så har hunden lättare och springa till trädet än och bedömma avståndet utan trädet rakt ut på en åker.
Sen var det lite kullar oxå och där blir det svårt för hunden och avgöra vilken kull osv..
 
Lucas fick problem med den första lite grann då han vek av förtidigt men jobbade sig sen tillbaka.. han fick även stora problem med kullarna då han valde och gå till den första men skulle till den andra, det redde ut sig tillslut.
 
Sen fick jag skicka på långt linjetag och jag har aldrig gjort det innan på det avstånden och med så mkt störning å liknande innan. men första skicket så gjorde jag honom lite osäker så då kom han tillbaka igen och vi skickade om då gick det toppen och han va lite svajjande på slutet mot området men jobbade ändå på otroligt bra.
 
Sen fick vi hämta på ett längre avstånd mot ett litet berg, det gick så bra att skicka dit att jag glömde hjälpa honom nät han kom fram till området och där tappade jag honom då kom han tillbaka och blev lite osäker å fladdrig runt benen. men bara att lugna honom och göra om, den gången så hjälpte jag honom å det gick strålande.
 
Sen skulle vi köra ett närsök med störning av markering bakom närsöket, vi stötte på problem då lucas itne lyssnade på stoppsignal och jag fick springa ut å stoppa honom samt kalla in honom. Då prövade jag och skicka om honom samt sprang efter honom i skicket då fick han nån aha upplevelse samtidigt som han blev lite skärrad, han är en rätt mjuk kille så man får inte ge för mycket signaler och komandon samtidigt och man får inte heller bli arg när han inte vet vad som är fel då blir han så olycklig så när jag skulle skicka om honom den gången så ville han inte :( så då fick jag sätta mig ner och klappa på honom å tala om för honom att han är en sån duktig kille å sen försöka igen då gick det kalas, han stannade på stoppsignal och sökte på med närsöket.
 
Det är så viktigt med honom att man hela tiden är otroligt tydlig med vad man vill han vill verkligen vara till lags och när jag brister i att lära in honom saker eller varit otydlig med vad han ska göra så kan jag inte bli arg för han vet inte vad som förväntas av honom och det är lättare och knäcka honom än att bygga upp hans självförtroende. Däremot när han vet vad som gäller och skiter i det då kan jag bli arg men då blir han inte osäker heller efter en sån diskution, t.ex. kom vid inkallning och gör han itne det å jag går ut och stoppar honom å tallar om för honom att han gör fel sen kallar in då är han som vanligt för han vet att egentligen ska han lyssna vid inkallning..
 
Nå väl, för mig var det en nyttig träning då det visar att han blivit otroligt mycket mer lyhörd än tidigare, han vill lyckas och han vill göra ett bra arbete, jag måste vara tydlig och noggran som förare så arbetar vi tillsammans på ett mycket bättre sätt :) så även om jag idag slarvade så var det en nyttig träning där jag ser att ju tydligare jag är desto bättre går det.
 
ja i morgon är det runsten tävling! ska ladda med lite filmtitt på gamla tävlingar

-.-.-.-

 Nu lär jag skapa intriger men min blogg mina ord och såvidare... jag tycker såhär och du tycker säkert något annat.. men jag anser att detta är min blogg och blir du arg eller liknande så kan du sluta läsa..
 
Men jag är så trött på alla jävla snorungar i dagens samhälle, som får allt serverat på silverfat och äter med silversked. Jag får mycket saker och liknande av mina föräldrar men jag får jobba för det oxå, samt så har jag alltid jobbat sen jag var 14år har jag haft sommarjobb osv...
 
Men helt allvarligt jag ser så mycket barn idagens läge som fan får allt de pekar på, de ha de senaste sakerna på markanden allt från iphone till sadlar och grejer..  De finns dem som knappt mockar åt sina hästar för mamma eller pappa gör det.
 
Serriöst när jag var lite fick jag slita som ett djur på ridskolan för att kanske få skritta ut en ponny som höll på att sättas igång (jag ser typ aldrig barn under lovet stå och hjälpa till i stallet medans när jag var lite så var man där jämt oavsett väder eller vind så ville man inget annat än och få mocka,borsta å fixa när skolan var slut) Man var helt överlycklig om någon frågade ifall man ville åka med som hästskötare på tävling.
 
När jag äntligen fick ha en hyrponny så hamnade den längst ut på värmdö och sista 3km fick jag cykla för och komma fram. Hästen stod på bete och hade ingen box så oavesett om det regna elelr liknande så stod man där å fixade med sin häst.
Sen när jag fick nästa ponny så hamnade den oxå långt ut på värmdö, man fick åka buss och ibland gå typ 2½km för å komma fram i snöstorm, min mamma och pappa var aldrig med ute och mocka eller liknande utan jag fick sköta min ponny själv. De körde såklart till tävling när jag skulle iväg men annars så var det min ponny och mitt ansvar. Skulle den skos jag då ringde jag hovslagaren själv!! skulle den vaccineras ja då ringde jag veterinären själv..
Jag tog ansvar för min ponny 7 dagar i veckan och gick även i skolan... jag hade inga lyx saker, köpte träns på börjes i tingsryd för 150kr för pengar jag sparat...
 
Man kan tror att jag är avundsjuk på dagens barn och ungdomar men det är jag faktsikt  inte för jag har lärt mig ta ansvar över min ponny/häst, jag har lärt mig att man kan inte skita i sin häst för att en kompis vill träffas, att man har läxor eller det är dåligt väder osv. Hästen ska skötas varje dag oavsett om man är 10 år eller 48år har man skaffat sig djur så har man och då får man faktiskt planera efter det.
 
Min mamma har mockat åt mig 2 gånger under alla år som jag haft egen ponny/häst de 2 gångerna var när jag var på klassresa i 9an med skolan och när jag opererades i munnen men då satt jag på en pall och kollade på med morfin i kroppen och ett svullet ansikte. De är dom två gångerna min mamma har mockat åt mig. Hon står inte i stallet var och varannan dag för å hjälpa mig med något som jag valt att hålla på med, hon suportar på tävling och hjälper mig ekonomiskt men hon och min pappa har lärt mig en viktig sak som jag tycker de flesta barn och ungdomar inte får och det är att ta ansvar över sina djur, sin skolgång och planering oavsett om man somsagt är 11år eller 96år.
 
Sen har jag svårt för alla de barn och ungdommar som får svindyra saker oxå utan att de kämpat för det, jag jobbade halva sommaren när jag va 16år för att ha råd med en pikuer kavaj..
Jag sliter som ett djur för att kunna köpa en sadel till min häst som kostar typ 15.000kr.. jag tar ett extrapass för att kunna köpa en ny hjälm och får dra ner på internetkostnaden för att kunna ha en fin mobil..
Det är farligt å låta sina barn få dyra saker utan att veta vad de faktiskt har fått.. det komemr en dag då barnet ska bli vuxen och köpa saker själv..
 
hm ja nu har jag nog luftat min åsikt :)
Låt barn kämpa lite mer för saker det lönar sig i längden och har man skaffat sig ett djur ska man ta hand om det 7 dagar i veckan 365 dagar om året.. fast min medryttare har min häst så är jag t.ex. där iaf för och ta in henne från hagen ect..
 
 

Velar

Vela som tusan ifall jag ska brodda idag eller i morgon, tror dock jag blir sjukt stressad i morgon om det tar för lång tid å andra sidan skiter jag i och knopps isåna fall..

Tycker egentligen hästen ska vara knoppas på regional tävling! Framförallt en tävlings plats som runsten som är reg/nat/elit tävling! Lite högre standard än en sketen lokal tävling

Nå väl tror jag åker ner till stallet och försöker mig på iaf några broddar...
Sen mot Nykvarn!

Försöker mig på lite mer inlägg ikväll! Däremot kommer en tanke inlägg inställt snart tror jag ;)

inlägg

Skrev och frågade vad ni ville läsa om och vilka som läser min blogg fick ifall lite respons här kommer en:
 
Anonym:
 
Skulle vara kul att veta hur du läger upp träningen för dina hästar/häst? :)
 
Svar:
Det är såklart olika för olika hästar men i grund och botten är jag mycket för att hästarna ska få återhämta sig efter hårda träningar och tävlingar. Jag jämför ofta mig själv med mina djur i träningen, springer man ett maraton så klart är man trött 1-2 dagar efter oftast är dag 2 efter ett hårt pass värst och sen är man på banan igen dag 3.
Så jag vill gärna att hästen skrittas och travas lite dagen efter en träning eller tävling och vilar dag en efter det.
 
När jag har haft min tävlingshäst så har han fått gå 6-7 dagar i veckan det är skillnad mot min 5åring som jag har nu hon går lite färre dagar alt mindre hårda pass.
 
Så om jag planerar en vecka med träning så skulle den se ut såhär:
Måndag - skritt och trav ute i skogen
Tisdag - Markarbete på banan
Onsdag - Hoppträning
Torsdag - skrittas ut i skogen
Fredag - vila
Lördag - Markarbete eller Longering
Söndag - Markarbete med bommar
 
Sen tycker jag det är viktigt med en ung häst att den även får tillgång till en period med längre vila, min häst växer på hösten så då får hon den vilan då istället för på sommaren.
 
Fortsätt fråga himla kul och svara samt så ger den en lite energi och idér
 

Nervös

Tanken och nervositeten drog precis över mig det är i morgon jag äntligen ska få åka på regional tävling igen det är verkligen så att man är inte bättre än sin bästa häst och när jag sålde min tävlingshäst och köpte unghäst så fick jag ju börja om och ta mig uppåt i klasserna.. Inget kommer på silverfat men nu efter nästan 3 år borta från regionala tävlingar är jag tillbaka på den nivån!

Så skönt men ändå så läskigt för i morgon vet jag om jag är där för att stanna eller om jag måste backa bandet och träna mer innan jag kan ge mig ut igen på de klasserna :/

Men det ska bli sjukt kul och just nu kollar jag in gamla tävlings filmer med Lilleman när vi tävlade 120 på runsten för flera år sen och var placerad båda dagarna <3 saknar min vapendragare men nu hoppas jag lillasyster ska kunna ta över hans plats!

Nervös och peppad till 1000!! Väntat länge på denna tid men jag är tillbaka för och kämpa!

Vill inte

Vill inte gå upp!
Är så sjukt trött..

Idag står det jaktträning på schemat efter jobbet hos Anna! Ska blir spännande och se om vi taggad till sen i måndags... Men jag hoppas det iallafall!

Cola verkar bli bättre hon fick tillbaka borrelian i måndags kväll/natt men nu verkar det vända :) ❤

dagen i korthet

Dagen har gått fort och i ett som vanligt.
 
Jobbade fram till ca 16, åkte direkt till stallet för och ta in hästarna dock bara 3 ute skönt men min häst hade såklart dränkt sig i lera över hela kroppen så jag bara spolade av det värsta då min medryttare Henrietta skulle rida idag så tänkte jag att hon kanske inte behöver se ut som kriget...
 
Jag hade ju en plan för veckan, men ibland måste jag inse även om jag inte vill och det är väldigt sällan så har dygnet bara 24timmar, de timmarna kommer aldrig öka oavsett om jag försöker eller vill....
Så eftersom jag skulle gå på Emmas studentmottagning idag så insåg jag att jag kommer aldrig hinna rida ordentligt pass så jag fick helt enklet ge bort mitt trimmpass, men Henrietta är duktig så jag oroar mig inte så mkt..
 
Samma sak i morgon hade en plan men jag behöver åka efter jobbet till strängnäs och sen till nykvarn så det blir ingen ridning för mig i morgon heller utan Henrietta får rida då med.. man kanske tycker det är konstigt att jag inte rider dagen innan men jag känner min häst nu så pass väl att hon kommer inte få en personlighetsföränding på två dagar, jag litar på att Henrietta gör det jag säger åt henne att göra å att hon inte rider skiten ur min häst dagen innan.. nå väl kommer ifa försöka brodda i morgon kväll,men behöver oxå åka och byta bil så det är ont om tid i morgon med... som vanligt..
 
Torsdag är det tävling klassen börjar 9 och det är ca 60 starter i avd a och sen är jag start typ 10 i avd b.. så funderar på om jag ska brodda å knoppa på torsdag morgon och åka dit så jag är där kanske 9.30 se ett par ekipage hoppa och sen göra i ordning henne, rida fram och sen gå banan när avd a är slut.. ska fundera i morgon för då hinner jag ju fixa på torsdag morgon..
 
En kort översikt just nu.. skriver lite förinställda inlägg till i morgon så håll koll kan komma saker när som :)

Student

Mot Emmas studentmottagning!

Bloggar mer sen...

Mål med Lucas

Vad är målen med Lucas för i år?
 
Mina uppsatta mål är att tävla SM för ungdomar i WT, Flatmästerskapen (WT) och sen utställning, samt B-provsjakt.
 
Jaktrpov och de olika mästerskapen är olika och krävs olika från hunden så här kommer en beskrivning:
 
SM och FM går i Working Test kallat WT. WT är ett test för hundar där man använder dummys (påsar med granulatfyllning) Du ska passera 4-5 olika ruter beroende på hur provet är upplagt, du kan få upp till 20 poäng per ruta. Ruternas poäng läggs sedan ihop och du ska ha så hög slutsumma som möjligt.
Det är en inofficiel tävling och det är inget som räknas egentligen utan mest träning för hunden. Det handlar även mycket om hur föraren arbetar med sin hund, det ska gärna vara lite mer stil och komunikation.
 
Lucas startade två WTn förra året ett med hela 14 poäng som totalsumma... ja det var inte vår dag kan man säga men vi fick pris ändå för mest tappra ekipage som trotts totalkaos där hunden fått hjärnsläpp så kämpade vi på och jag visade att jag är en god kompis med min hund fast det blev tokigt och det är så viktigt för mig att mina djur får göra fel och att vi tillsammans jobbar. Det är mitt fel om min hund inte förstår för då har jag inte tränat in sakerna rätt eller befäst dem och det kan jag inte straffa dem för.
Sen startade vi SM endast två veckor efter det provet och höjde våra poäng till 62! vilket var så kul, så då var vi med i matchen igen :)
 
Det finns 4 nivåer att starta i och det är unghundsklass (bara hundar i viss ålder får delta) , nybörjarklass, öppenklass och elit. Så när man når ett visst poäng i en klass vet inte hur många gånger så får man sen bli uppflyttad och då höjs svårighetsgraden.
 
Bprov (jaktprov) är ett officielt prov som räknas och syns på hundens meritlista.Här kan man jobba sig upp till ett jaktchampion om man är skicklig och tränar!
 
B prov går med vilt (fåglar och kanin är vanligast)
Här bedöms hundens jakt egenskaper den ska göra ett snabbt jobb och självständigt, man ska störa så lite som möjligt som förare och låta hunden arbeta själv(utan att den stör mark) den ska även bedömmas med upptag, snabbhet, simteknik och även hur den är när andra hundar jobbar. Varför man t.ex. bedömmer simteknik är för har man en hund som plaskar med framtassarna är risken att den stör och fåglarna försvinner samt så ser den ganska dåligt vart den är på väg.. Den ska ta alla typer av vilt utan att fundera, det är tyvärr rätt vanligt att vissa hundar inte tar nån typ av fågel osv..
Det är mycket lydnad och hunden ska gå fot längre sträckor med skott och liknande som störning, provet körs i ett till skillnad från ett WT när du gör en ruta och sen kan du vila lite tills nästa ruta. Hunden ska bära försiktigt och inte skada fågel.

Du kan sedan få 0 och då har hunden misslyckats med provet och det kan vara att den inte vill apportera vissa vilt, att den tuggat på en fågel, att den inte förstår uppgiften och inte hittar något vilt, att den stör och piper när annan hund jobbar, att den vägrar hoppa i vatten och hämta. sen finns det 3 2 1 det beror på hur hunden arbetat.. 1 är bäst då har den gjort allt tipp topp, 2 så kanske den har något enstaka misstag men visar ändå att den kan sitt jobb, 3 då kanske den har gjort fler misstag men ändå utfört arbetet. med misstag menar jag att den kanske har stannat på vägen in med en fågel och lagt ner den på marken och plockat om, att den kanske tar en längre väg till föraren m.m.
 
När du fått 2 st 1or i nybörjarklass kan du starta öppenklass tror det är 2 st 1or där med och sedan är det upp i elit och för att nå hela vägen till champion, måste man ha 3 st 1or i elit samt ett godkänt prov från riktig jakt med varmt vilt.
 
WT har vi kört förut och tränat mycket i år på både lydnad och olika moment. Jag behöver ev köra lite mer skott och linjetag så borde vi vara på banan...
 
Jaktrprov är svårare då jag tränat med för lite vilt så jag har börjat lätt nu med lite olika vilt och han är lite försiktigt men försöker ändå så där är det mest arbete med vilt, lydnad och arbete brevid annan hund som är viktigt inför det.
 
ja mer info kommer..
 
 

vad vill..

ska vi köra en frågestund?
 
vad vill ni läsa om?
 
ni är ett gäng som kollar in mig, vilka vet jag inte men det vore ju kul och veta lite mer.. så kom igen komentera!

Dagen

Ja började dagen med att ta en sväng till stallet, mocka å fixa hö åt mollsan å märta..
 
Efter det ett möte och sen tillbaka till stallet.
 
Red mollie i ridhuset idag, hon va fin i början men sen skulle jag flytta lite för skänkeln och det tyckte hon va sådär kul.. haha vi har mest ridit ut nu de senaste veckorna så hon tyckte väll typ att det var semester från dressyrkrussiduller å stannade när hon inte orkade.. men men..
 
Sen i högergaloppen fattade hon direkt rätt galopp rikitigt kul dock fick hon lite panik efter ett varv när jag skulle in på volt och tvärnitade å studsa.. då fick jag bara vänta ut henne och börja om, jag vet att hennes låsning antagligen suttit där hela livet mer eller mindre och ibland tror hon att hon fortfarande sitter fast och att den inte går och göra saker då gäller det för mig att bara vänta ut henne och börja om, nöta nöta nöta och behålla tålamodet :)
 
Tänk vad jag lärt mig mycket på den hästen :)
 
Sen åkte jag på kurs med lucas, var rätt opeppad på träning idag och lucas kände nog av det så han å jag var inte alls på humör..
 
Vi skulle söka på gräs idag, spruta ut te med blomspruta på specifika områden. Lucas fatttade inte alls vad vi skulle göra och var ofukuserad. La sig och höll på han som annars är otroligt peppad körde lite på min nivå kändes det som.. Men efter en stund förstod han vad vi skulle göra och jobbade på bra iaf, men som sagt inte vår bästa dag, vi får komma igen.. Vi avslutade iaf bra och det är viktigast.
 
Ja sen tillbaka till stallet å ta in hästarna för att efter det åka till jobbet och vinprovning.
 
Hm ja sen hem, äta middag med mamma å pappa, åka på bostadsrättsföreningsmöte å nu chilla lite innan jag ska sova..
 
skriver nog lite inställda inlägg till i morgon eftersom jag ska jobba.

lill häst

Här ska ni få se bilder på min prinsessa:
 
1år gammal
 
2år gammal
 
3år gammal våren
 
3år gammal hösten
 
4år gammal vår
 
5år gamal
 
Största skillnaden tycker jag är att ryggen blivit längre och höjden, hon har växt 3cm på höjden sen hon kom samt från 130 i täcke till 140/145 det är nästan 15 cm!
 
fortsättning följer
 
 
 
 

Chill

God morgon världen...

Chillar i sängen med vovvarna innan jag ska fånga dagen :)

måste ses

 
 
Otroligt vad tid och kärlek kan ge!

kvällsfodra

Chillar lite nu, skriver lite färdiginställda inlägg sen ska jag bege mig ut med hundarna en sväng och avsluta kvällen med natta hästarna..
 
Inga startlistor än för tävlingen, tycker det är lite kasst när det är ett så känt ställe som ska hålla i det.. 3 dagar kvar och startlistor lyser med sin frånvaro, faktiskt inte okej..
 
sett alla skärgårdsdoktorn avsnitt, tips på en annan lättkollad serie?
tycker det är avkopplande och kolla på serier gärna svenska gamla, kollade på hela svensson svensson förut och nu har det varit skärgårdsdoktorn, så måste hitta ngt nytt nu...
 
Det är kul och kolla på film för man måste lära känna rollfigurerna och handlingen på filmen, därför är det oxå ibland lättare å kolla serie tror jag för där lär man känna personerna och handlingen då kan man mer känna sig som ett med serien än med en film. Film tar slut fortare och det gäller på kort tid att bilda sig en uppfattning m.m därför kan jag ibland kolla på film två gånger för att ta till mig mer av den som man lite missar första gången..
En serie är ofta mer som en vardag något man känner igen och är bekväm med samt man lägger nog inte lika mkt energi på att kolla på serie för om man missar nån minut så missar du inte en viktig ditalj som kan vara avgörnade för resten av serien..
 
ja ja nåväl, slut spekulerat. måste hitta en ny serie bara ;)

<3

514kg kärlek och päls..
 
 
 
 
 

Soffhäng

❤ En bild säger mer en tusen ord

Mat

Vad äter egentligen mina djur?
 
Vi börjar med Lucas och Cola.
Lucas är ju utställningshund så jag vill ha honom i god kondition och även bra pälskvalite
Jag har gett honom Eukanuba som valp men gick över till hills när han blev 1 år.
 
Hills är ett bra grundfoder och han får det som heter "Sensitiv skin" inte för att han har problem med huden men det är extra omega 3 och 6 i det som gör att han får bättre pälskvalite, så när han fäller hämtar sig hans kropp betydligt fortare än innan han fick Hills. När Lucas fäller eller blir smal så tillsätter jag Laxleverolja som går och köpa på vanliga djurbutiker i olika märken så jag har inte något specifikt märke..
Lucas är 2 ½ år och bygger fortfarande upp sin kropp så han kan ibland pendla i vikt så man får hålla koll :)
Han får ca 12dl om dagen :)
 
Cola är Lucas mamma, hon hänger bara med på ett hörn och äter samma foder, dock i mindre mängd ;)
 
Cara Mia
Ja hon kom som en tjock 3åring till mig för 2½ år sen, otroligt lättfödd häst från början sen har det pendlat otroligt mycket framförallt på hösten och våren. Hon är ju en pigg individ så jag försöker ge henne så lite havre/kraft som möjligt och massa hö istället.
Hon brukar börja växa i oktober/november då får hon fri tillgång till hösilage vilket brukar bli 20kg om dagen och müsli 0,5kg och mineraler om hon rids, Till våren brukar jag dra ner på höt och ge henne ca 14kg hö och 0.5kg müsli och mineraler. Under sommaren får hon gräs och ev lite müsli men framförallt mineraler!
 
Jag köper Mustang RS Müsli då den är havrefri och innehåller linfrökaka som är bra för magen och har bra värden med protein.
Sen får hon Pavos mineraler, dessa är otroligt bra med jämna värden och typ allt som behövs. det går även och köpa smara godiskakor till sommarbetet om man har svårt och ge hästen mineraler.
Nu i våras under uppbyggnad efter konvalisenten har hon även fått pavos muscelbuild som gett otroliga resultat!

Jag ger även ibland efter hårda pass eller på tävling Pavos Slobber mash detta är med lite havre i dock älskar min häst detta foder, man häller på varmt vatten och låter stå i tio min sen blir det som en härlig gröt ;) Toppen om man är på varm tävling och hästen dricker dåligt. Slobber har tagit över betforns funktion :)
 
Jag förespråkar Pavo framför alla andra foder, alla dagar i veckan! Dock är det lite dyrare än vanligt foder men man behöver inte ge samma mängd som du ger kraft då pavos foder är livsmedelsklassat så står det rätt värden på påsen eftersom det är klassat för människor och äta det.. i t.ex kraftfoder eller pellitrerat foder så vet man inte vad det innehåller eller vad det ens är i det. I pavos slobber så ser man hela majskorn osv.. Mustangs Müsli har nästan exakt samma världens som Pavos naturebest men prislappen är skillnad så har jag valt att från gå pavo just där men annars så köper jag allt från pavo.
 
Jag har prövat typ allt i hästfoderväg då jag hade en häst tidigare som va svår att hålla i hull och muskler, han fick alla möjliga foder och tillskott i omgångar men på honom hjälpte vanlig hedlig olivolja i maten samt fri tillgång till hösilage :)

mys

Ridit ut med Julia och Märta, så sjut mysigt.. bara röjjt som två småbarn på hästarna..
Mollie skötte sig så exemplariskt, man kan inte tro att jag nånsin haft något problem med henne. Hon bara hänger på och är så trygg, julia skrek nu galopperar vi å jag hann inte ens korta tyglarna från skritt så for vi iväg som två kattapulter å mollsan bara hängde på utan och busa något. Bara nöjd med livet helt enkelt :)
 
Så mysigt, hade lätt kunna fortsätta rida i all oändlighet <3
 
Jag ska rida ut så mycket det bara går nu, ta vara på sommaren och livet. Vi har väldigt fina grusvägar runt stallet, man behöver rida förbi lite trafik men sen är det bara och rida på i skogen och på grusvägar med typ no trafik så perfekt!
 
 
Nu ska jag försöka göra nån plan för nästa ridvecka, det är tävling torsdag och jag vill ha en henne så mjuk och lydig som möjlig tills dess utan att ha trimmat för hårt med muskeltrötthet..
 
Så tankarna går:
Måndag - rida ut i alla gångarter eller rida lätt pass på volten
Tisdag - trimma galopp med bommar, lydnad
Onsdag - rida ut skritt och lite trav för att få bort ev stelhet och trött muskler
Torsdag - tävling 110 ev 120

Jobbe

Igår så började dagen med jobb och sen hade jag lite siesta mitt på dagen för att kunna åka tillbaka till jobbet..

Under siestan blev det sol med Emma och Ida vid kvarndamen.. Saknade hundarna då de alltid badar där :( men idag kommer de hem!! Tjoho

Efter jobbet körde jag en sväng till stallet för å ta hand om hästen som fick en behövlig vilodag lite svullen vid knät efter ett sår hon drog på sig i veckan men hon värkar ändå ok.

Sen blev det lite Skärgårdsdoktorn, lite ångest att jag börja titta på de sista två avsnitten av sista säsongen för sen e dem slut .... Så måste hitta nått nytt å se på!

Nu är jag på jobbet igen sen två timmar tillbaka, har bakat av morgonens degar och väntar nu på min kollega som ska köra kiosken.. Efter det blir det nog hemgång har jobbat mkt denna vecka.

Om vädret är svalt blir det nog ridning i kväll :)

Mollie

Försmak
 

fredag

Ledig fredag har tillbringats i stockholms skärgård och strålande sol!
 
Åkt båt samt solat så härligt att bara få njuta av livet ett tag och glömma alla måsten.
 
På kvällen gick jag, ella och martina ut med hästarna och fotade lite i sommarhagen hoppas på att Ella mailar dem snart och att jag kan publicera dem här!
 
Nu blir det jobb i helgen.. ledig på måndag då blir det specialsök

10 saker

10 saker ni inte visste om mig:

1 jag har sjukt dåligt morgon humör

2 jag är jätte känslig för temperaturskillnader, tål inte inte för kallt eller för varmt väder..

3 jag kan aldrig berömma mig själv för ett bra arbete med min djur utan jag säger alltid att dom var duktiga och jag kunde gjort bättre

4 jag tappar bort saker hela tiden så jag måste leta efter det

5 jag är envis och har en drivkraft för att lyckas som andra beundras av

6 jag skulle haft en tvilling

7 jag är sämst på engelska

8 jag har höjdskräck på hinder vilket man inte kan tro, ibland när det blir högt så blir jag så rädd att jag gör halt framför hindret

9 jag har åkt av Cara Mia 10 gånger vara hälften varit för att jag varit ofokuserad

10 jag är vänsterhänt men klipper med höger

Tävling

Igår kväll blev det ändrade planer för idag så då gick jag ut på nätet å kollade vart närmsta bästa tävling fanns och efteranmälde mig till 110cm på Enskede.
 
Åkte till stallet i morrse vid ca 8 då jag inte förberett mig för start kvällen innan, släppte ut mollsan i liten gräshage så hon fick mysa ute en stund..
Packade in allt i släpet och mockade boxen, sen badade jag henne å åkte till tävling.
 
När jag väl kom fram inser jag att tävlingsplatsen inte håller ett normalt tempo per ekipage utan de är sjukt långsamma så jag blir rätt irriterad och inser att jag kommer få vänta länge på min start..
Så jag efteranmäler även till 105cm.
 
Vi fick 4 fel i 105 detta pga av mig som red iväg henne istället för och ha lite is i magen.. trist men ett faktum.
Debut på den höjden och även debut på 110cm.
 
i 110cm kändes hon lite matt och inte så konstigt med tanke på 30grader sol och en lång dag pga dålig tävlingsplats.
Så där fick vi 2 bommar med oss :( men får ändå vara nöjd då hon skött sig jättebra på tävlingsplatsen där man var tvungen och passera stor väg med övergångställe, barn på cyklar m.m.
 
Här får ni film:
 

Specialsök

Tänkte skriva om nästa del i specialsöket.
 
Gång nr 3 på kursen blev sökbana.
 
Den sökbana vi använder oss av har hål för 6 st burkar.
Man sätter hunden innan banan och sedan går man själv fram och kollar in burkarna för att hunden ska få upp intresset.
Vi har te i en och resten är störningar. jag har glömt och skriva att vi lägger in ner tepåsar eller så utan alla burkarna innerhåller bomullspäds (såna man tvättar bort smink med..) dessa har legat i påse tillsammans med diverse dofter så som te, kottar och mossa, kamelhår, pepparkaka m.m Det är alltså svårt för oss som människor att känna doften då själva padsen är smittad av en doft.
 
Sen lär man hunden att den ska lukta på varje burk, detta gör man genom att man stannar vid varje burk även om det är "fel" doft och när man är på rätt så får hunden godis och sen går man vidare men fortsätter och berömma med röst att hunden kollar alla burkar. Detta är för att i det långa loppet om man ska jobba med hunden att söka narkotika t.ex. så vill man ju ha en hund som söker igenom helt och inte ger upp bara för att den inte hittar eller ger upp efter den hittat för det kan ju finnas mer. När hunden tagit sig igenom banan får den komandot sitt och sedan godis, detta för att man berömmer att den slutfört arbetet trotts att den inte hitta något på slutet.
Sen går man tillbaka så det kommer i omvänt ordning innan man får vila :)
 
Sen måste man byta ut burkarna efter varje gång då hundarna snabbt lär sig vart rätta burken är samt att man torkar av locken med ättiksprit för att annars lär sig hunden att .tex. slicka på rätt burk och då markera den istället sin doft som är mkt starkare än te doften. sen är det viktigt att hunden får godis precis över burken och att den får godis från båda hållen för annars blir det lätt att den börjar titta upp mot mig. man vill ju berömma att den har näsan riktat mot burken.
 
Då har vi gått igenom sökbanan, man kan försvåra den med att göra flera rätt, så hunden inte vet att det bara är ett rätt och sen stänger av näsan och slutar jobba. Man kan även lägga en pads över tepadsen med annan doft så hunden måste lukta nogrannt om man t.ex. lägger narkotika i kaffeförpackningar så måste hunden lukta ordentligt för att känna av narkotikan. så man kan t.ex. ha tepadd i samma som kamelpadd, dock måste man ha en kamelpadd i en annan burk i sökbanan så man ser att hunden markera te och inte kamel..

Busigt

Bara bestämde mig för å tävla i morgon dock bara 1 klass :)

....

Hade plan för morgondagen men nu blev det ändrat så i morgon ska jag faktiskt ta det lugnt. Inte göra nånting mer än och rida min häst..
 
Tror det blir lite hopp och skutt på banan, det är ju tävling om en vecka så beöhver trimma lite..
 
Min medryttare har haft henne i två dagar nu dock har jag varit där och tagit in henne från hagen <3

Specialsök

Jag tänkte idag berätta om Special sök så ni förstår vad det är för något.
 
Specialsök är att hunden ska lära sig söka reda på en specifik doft, kan vara allt från en enkrona till bankdosa eller diabetes. En hunds näsa har 200miljoner luktceller (om jag minns rätt) och en människa 5 miljoner, man kan jämföra det med att vi kan känna doft som ett A4 och en hund som en fotbollsplan. Hunden har ett bättre luktsinne helt enkelt.
 
Jag fick tipset av hundtränare Nina att gå special sök som aktivering med Lucas då han är en hund med mycket energi och svårt att koppla av framförallt vid jakt träning med även i andra samanhang. Specialsöket är ett arbete som kräver koncentration och att man jobba noggrant vilket borde sänkta Lucas energi och arbetsfart.
 
Jag började gå min första kurs i april.
Vi börjar första gången med att hunden ska få gå upp på en såkallad plattform:
En plattform är ett bord som hunden står på, sen kommer det som ett litet trappsteg, där finns det burkar(sockerströare)
  som står på en skiva, efter det en vägg med en glipa nertill för att det ska kunna komma belöning där när hunden gör rätt och bakom väggen står man som förare och använder sig av en spak som är kopplad till skivan där burkarna står samt har en klicker, spaken är vid den rätta burken så man lätt ska se vart den är. Man kan flytta skivan fram och tillbaka så att den rätta burken hamnar på olika ställen hela tiden. När hunden är vid rätt burk så klickar man samt släpper ner godis i glipan vid väggen så hunden får snabb belöning men inte från handen så den släpper fokuset från själva plattan..
När hunden markerat ett par gånger så stoppar man hunden belönar över "väggen" sedan lämnar man banan.
 
Så vid första tillfället började vi enklet med att ta upp hunden på bordet och att jag står kvar vid honom och instruktören står bakom "väggen" när hunden börjar undersöka platttan med burkar så får den massa godis och beröm, burkarna är tomma vi berömmer alltså bara att hunden är intresserad av att kolla in plattan, när han fått ett par godisar så bryter vi och hunden får vila. Under tiden hunden vilar och de andra hundarna får göra samma sak så över vi på att sträcka ner godishanden till hunden håller den öppen och när hunden försöker ta godis så stänger jag handen, när hunden insett att handen kommer stängas om den försöker ta så belönar man hunden, detta är för att den ska lära sig att den får godis när den gör rätt men även att den ska fortsätta jobba fast det finns störning som t.ex. godis. så om hunden ska markera en sak så vill jag inte att den släpper blicken från burken för att se när godiset kommer utan den ska hålla kvar koncentration tills godiset kommer.
 
När alla hundar prövat så börjar man om men denna gång har vi lagt in frolic i en burk och resten är tomma, vi vill att hunden pekar ut burken med godis i vilket är otroligt lätt eftersom de andra är tomma och en luktar mums, när hunden hittar den får den godis genom den lilla springan mellan väggen och plattan. när man gjort det ett par gånger så bryter man. har för mig vi prövade 4 gånger vid första träningen.
 
Gången efter så bytte vi ut godiset mot te, inte vilket te som helst utan YellowLabel Tea
Först är alla burkar tomma utom just teburken, lucas förstor rätt snabbt att det är Te vi letar efter och tar den direkt. Nästa omgång så har vi fått störningar, det kan vara frollic, ankfjäder, kamelhår, pepparkaka m.m. och hunden ska ändå hitta Te bland dessa burkar. Hunden kan lätt lära sig att Te står brevid pepparkaka och hästgodis så därför måste man ofta flytta runt burkarna så hunden fortsätter och jobba med nästan och inte bara gissar vilken som är rätt... Hunden kan även lära sig om man flyttar med spaken se att där husse/matte står är rätt burk så det gäller att stå still och bara röra armen och inte kroppen.. Lucas har även listat ut att när plattan som burkarna står på åker långt ut åt ett håll så betyder det att burken är längst ut.. man får inte vara dum :)
Lucas lär sig otroligt fort och är väldigt snabb med att lära in saker vilket är otroligt roligt!
 
Detta var iaf hur man söker på en plattform. Nästa inlägg blir om sökbana :)

Caramia

Cara Mia min fina ❤

Inget

Backar undan, håller mig tillbaka ett par dagar.
Skriver om mina djur men mkt mer blir det inte nu

.....

Första special träningen idag är gjord nu chillar jag lite inför nästa pass som är om en timme...

Lucas har varit duktig idag iaf på första

Allt å inget

Jag behöver göra en förändring.. En förändring i livet omgående och ganska snart.

Jag behöver tänka till vad som ska hända med livet och vad jag vill göra med det, vad jag vill åstadkomma...

Just nu kör jag på någon Autobahn i full hastighet utan att tänka till utan bara kör till jag stupar och energin är slut.

Jag är starkare en någonsin nu men ändå så svag ibland. Det sköna nu är att jag kan komma igen väldigt fort.

Men jag hoppas på styrka och förändring snart!

Kvällsmys

Jag har jobbat nästan hela dagen... Nu är jag och fikar hos min extrafamilj :)

Tänkte slå till med ett inlägg senare oxå

I morgon är det specialsök!

Bra teknik..

Tänkte skriva lite om bra hoppteknik och vad jag tycker är en bra hoppteknik...
 
Hästen ska såklart hoppa avspänt och med rund språngkurva samt använda ryggen.
 
När jag kollar på hästar oavsett om jag ska köpa, är på tävling eller kollar in kompisens häst så kollar jag mkt på hur hästen använder sin kropp och sina ben i varje språng! Samt att den ska vara lite arlärt i sitt rörelsemönster utan att bli spänd..
 
Bara för att den får 1 bra språng så är den kanske inte god nog för mina ögon ;)
Jag är otroligt kräsen, hästen ska vara perfekt i sin hoppning för att jag ska fastna för den numera.. har sett så mkt hästar i mina dagar på försäljninstall där jag jobbat osv, man inser tillslut att det finns några som har "det" resten är rätt medelmåtta... å en del helt kassa.
 
åter till ännet jag börjar med och kolla frambenen, vilken teknik har den?
Vi börjar med Ninja la silla
Den hästen tar ofta fram sina knän mot huvudet och viker in underbenen mot kroppen
 
Här har vi nästa häst, Mantovani min förra häst han har hängande framben och väljer istället att hoppa högre än och vika in frambenen, risken med denna teknik är ofta att hästen river med fram och att den inte får upp benen i tid. Den hoppar lite med för mkt bog framåt mer än att den rundar sig i rygen..  Jag vill inte ha en häst med hängande framben igen.. dock går det och träna upp hästens framben mkt mer än bakbenen...
Här har han övat upp sina framben och fått bättre teknik, han hoppar mer runt än på förra bilden och framben hänger inte lika mkt.
 
En till bild på Roffe:
 
Då kan vi enkelt konstatera att alla häster är olika oavsett om det är samma ryttare eller inte.. men jag tycker somsagt bäst om en häst som viker in frambenen å inte låter dem hänga.
 
Bakben då?
Det är nog egenltigen det viktigaste för det är svårt och träna att bakbenen blir bra, framben och bog kan man stärka och ändra på med olika hoppövningarna men bakbenen är svårare och påverka..
 
Här är en bild på Malin Baryard:
 
I språnget så vinklar hästen ut bakbenen för att komma över ordentligt och man kan ibland få en svans i ryggen..
 
Här är en häst som bara viker in bakbenen:
 
Jag gillar bäst när hästen viker in sina framben och vinklar ut sina bakben, det är det jag tittar på samt att den hoppar med rund rygg och inte sänkt rygg.
 
Caramias bakben:
 
Caramias framben:
 
 
 

Lucas

Vad händer med den där Lucas?
 
Jo mycket och ingenting..
Jag tränar för fullt framförallt på måndagar med specialsök för Nina på Lyckliga hundar!
 
Det är så roligt och spännade vad en hund kan känna av i doftform :)
 
Vi gick klart kurs och hoppade på kurs 2 på direkten, frågan är bara när kurs två är slut vad som blir nästa steg...
sen ska jag såklart träna och matcha honom inför FM och SM samt B-provs start :)
 
Åter till specialsöket..
Här har ni en sökbana, hunden ska lukta på alla burkar och peka ut det vi söker, enklaste är att hunden får lukta på en doft och sen gå igenom burkarna. Vi har lärt honom söka TE yellow lipton så då ska han när han hittar burken stå kvar med nästan mot den så kommer belöningen. Jag har även lärt honom att söka rätt på min bankdosa och då har jag massa andra elektroniksaker som störning i de andra burkarna.
 
Man kan även söka på en så kallad plattform
Hunden står framför dig och du kan flytta på burkarna som står på en slags skiva så när hunden hittar rätt så kastar man ner godis på rätta burken.
 Sen när hunden hittat burken ett par gången då flyttar man på skivan så den ändras vart rätt är..
 
Himla roligt och jag hoppas på att kunna bygga en egen sökbana hemma och trimma på :)
 

från 3-5

Jag klippte ihop en film för att få se skillnaden från det att hon va 3år och friskt tills hon blev skadad och sen sämre än sämst tills att hon nu blivit bättre och bättre.. låter filmen säga sitt

Tävling

Tävlade igår på min fina lilla häst :)
 
 
Fina lilla häst!
Så duktig hon är och hon har en hoppkapacitet utöver det vanliga, jag är så lycklig av denna häst :)
ca
RSS 2.0