Specialsök

Jag tänkte idag berätta om Special sök så ni förstår vad det är för något.
 
Specialsök är att hunden ska lära sig söka reda på en specifik doft, kan vara allt från en enkrona till bankdosa eller diabetes. En hunds näsa har 200miljoner luktceller (om jag minns rätt) och en människa 5 miljoner, man kan jämföra det med att vi kan känna doft som ett A4 och en hund som en fotbollsplan. Hunden har ett bättre luktsinne helt enkelt.
 
Jag fick tipset av hundtränare Nina att gå special sök som aktivering med Lucas då han är en hund med mycket energi och svårt att koppla av framförallt vid jakt träning med även i andra samanhang. Specialsöket är ett arbete som kräver koncentration och att man jobba noggrant vilket borde sänkta Lucas energi och arbetsfart.
 
Jag började gå min första kurs i april.
Vi börjar första gången med att hunden ska få gå upp på en såkallad plattform:
En plattform är ett bord som hunden står på, sen kommer det som ett litet trappsteg, där finns det burkar(sockerströare)
  som står på en skiva, efter det en vägg med en glipa nertill för att det ska kunna komma belöning där när hunden gör rätt och bakom väggen står man som förare och använder sig av en spak som är kopplad till skivan där burkarna står samt har en klicker, spaken är vid den rätta burken så man lätt ska se vart den är. Man kan flytta skivan fram och tillbaka så att den rätta burken hamnar på olika ställen hela tiden. När hunden är vid rätt burk så klickar man samt släpper ner godis i glipan vid väggen så hunden får snabb belöning men inte från handen så den släpper fokuset från själva plattan..
När hunden markerat ett par gånger så stoppar man hunden belönar över "väggen" sedan lämnar man banan.
 
Så vid första tillfället började vi enklet med att ta upp hunden på bordet och att jag står kvar vid honom och instruktören står bakom "väggen" när hunden börjar undersöka platttan med burkar så får den massa godis och beröm, burkarna är tomma vi berömmer alltså bara att hunden är intresserad av att kolla in plattan, när han fått ett par godisar så bryter vi och hunden får vila. Under tiden hunden vilar och de andra hundarna får göra samma sak så över vi på att sträcka ner godishanden till hunden håller den öppen och när hunden försöker ta godis så stänger jag handen, när hunden insett att handen kommer stängas om den försöker ta så belönar man hunden, detta är för att den ska lära sig att den får godis när den gör rätt men även att den ska fortsätta jobba fast det finns störning som t.ex. godis. så om hunden ska markera en sak så vill jag inte att den släpper blicken från burken för att se när godiset kommer utan den ska hålla kvar koncentration tills godiset kommer.
 
När alla hundar prövat så börjar man om men denna gång har vi lagt in frolic i en burk och resten är tomma, vi vill att hunden pekar ut burken med godis i vilket är otroligt lätt eftersom de andra är tomma och en luktar mums, när hunden hittar den får den godis genom den lilla springan mellan väggen och plattan. när man gjort det ett par gånger så bryter man. har för mig vi prövade 4 gånger vid första träningen.
 
Gången efter så bytte vi ut godiset mot te, inte vilket te som helst utan YellowLabel Tea
Först är alla burkar tomma utom just teburken, lucas förstor rätt snabbt att det är Te vi letar efter och tar den direkt. Nästa omgång så har vi fått störningar, det kan vara frollic, ankfjäder, kamelhår, pepparkaka m.m. och hunden ska ändå hitta Te bland dessa burkar. Hunden kan lätt lära sig att Te står brevid pepparkaka och hästgodis så därför måste man ofta flytta runt burkarna så hunden fortsätter och jobba med nästan och inte bara gissar vilken som är rätt... Hunden kan även lära sig om man flyttar med spaken se att där husse/matte står är rätt burk så det gäller att stå still och bara röra armen och inte kroppen.. Lucas har även listat ut att när plattan som burkarna står på åker långt ut åt ett håll så betyder det att burken är längst ut.. man får inte vara dum :)
Lucas lär sig otroligt fort och är väldigt snabb med att lära in saker vilket är otroligt roligt!
 
Detta var iaf hur man söker på en plattform. Nästa inlägg blir om sökbana :)


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0